3.6. De urine van de babyjongen en het babymeisje

Hadieth 26

وَعَنْ أَبِي اَلسَّمْحِ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ اَلنَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم «يُغْسَلُ مِنْ بَوْلِ اَلْجَارِيَةِ، وَيُرَشُّ مِنْ بَوْلِ اَلْغُلامِ». أَخْرَجَهُ أَبُو دَاوُدَ، وَالنَّسَائِيُّ، وَصَحَّحَهُ اَلْحَاكِم.

 

Aboe a-ssamh radiya-llaahu 3anhu heeft gezegd dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Er moet gewassen worden wegens de urine van een babymeisje en er moet besproeid worden wegens de urine van een babyjongen.”[1]

 

Biografie:

Aboe a-Ssamh radiya-llaahu 3anhu heette Iyaad en was één van de slaven van de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam en heeft slechts één hadieth overgeleverd.

 

Bewijsstukken:

In een uitspraak bij ibn Maadjah en ibn Khoezaymah, die aboe Assamh radiya-llaahu 3anhu heeft overgeleverd, waarin hij zei: “Toen ik de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam diende, is men met al-Hassan en/of al-Hussayn naar de Profeet gekomen. Hij urineerde op zijn borst. Ik wilde het wassen, hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Er moet gewassen worden bij (aanraking met) de urine van een babymeisje en er moet besproeid worden bij (aanraking met) de urine van een babyjongen.”[2]

Lubaanah bint al-Haarith radiya-llaahu 3anhaa heeft verhaald dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “Er moet gewassen worden bij (aanraking met) de urine van een meisje en er moet besproeid worden bij (aanraking met) de urine van een jongen.”[3]

 

Uitleg:

“Baby“ hiermee wordt het zoogkind bedoeld, dat nog niet onafhankelijk is van de moedermelk.

 

Oordelen:

De geleerden hebben betreffende de baby gezegd: een baby is namelijk een kind dat nog niet de leeftijd heeft bereikt om brood te eten, en nog afhankelijk is van moedermelk.

Deze hadieth bewijst dat er verschil is tussen de urine van een babymeisje en een babyjongen.

Deze hadieth bewijst dat men de plaats waar een babymeisje geürineerd heeft moet wassen en de plaats waar een babyjongen geürineerd heeft slechts dient te besproeien.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam aboe Daawoed en imaam a-Nnasaa’ie en is sahieh verklaard door imaam al Haakim.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam Ahmad en anderen en is sahieh verklaard door imaam al Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Ahmad.