4.16. De tasmiyah (het zeggen van “Bismi-llaah”)

Categorie: De wudoe'

Hadieth 46

وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم «لا وُضُوءَ لِمَنْ لَمْ يَذْكُرِ اِسْمَ اَللَّهِ عَلَيْهِ». أَخْرَجَهُ أَحْمَدُ، وَأَبُو دَاوُدَ، وَابْنُ مَاجَهْ، بِإِسْنَادٍ ضَعِيف. وَلِلترْمِذِيِّ: عَنْ سَعِيدِ بْنِ زَيْدٍ. وَأَبِي سَعِيدٍ نَحْوُه. ُقَالَ أَحْمَدُ: لا يَثْبُتُ فِيهِ شَيْء.

Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu heeft gezegd dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam gezegd heeft: “geen wudoe’ voor degene die de naam van Allaah ervóór niet gedenkt.”[1]

 

De voltooiing van de hadieth:

Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu heeft gezegd dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam gezegd heeft: “Geen Salaah voor degene die geen (geldige) wudoe’ heeft, en geen wudoe’ voor degene die de naam van Allaah ervóór niet gedenkt.”

 

Uitleg:

“De naam van Allaah ervoor gedenkt”, hiermee bedoelt de profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam: het zeggen van “Bismi-llaah”, of wel de tasmiyah verrichten.

 

Oordelen:

Alle ahaadieth die wijzen op het gedenken van Allaah bij de wassing, zijn door de geleerden da3ief verklaard. Deze is echter door imaam al-Albaanie hasan verklaard.

Het juiste oordeel is namelijk dat het gedenken van Allaah voordat men begint met de wassing, een voorwaarde is omdat deze hadieth hasan is verklaard. De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft namelijk de wassing nietig verklaard indien men Allaah ervoor niet gedenkt, of wel geen “Bismi-llaah” zegt.


[1] Hasan, deze hadieth is overgeleverd door imaam Ahmad en is da3ief verklaard door imaam Ahmad, imaam al-Bukhaarie en shaykh aboe Ishaaq al-Huwaynie, maar hasan verklaard door imaam al-Albaanie (zie: Irwaa’ al-ghaleel, hadiethnr.: 81).