4.6. Na het ontwaken

Categorie: De wudoe'

Hadieth 34

وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم «إِذَا اِسْتَيْقَظَ أَحَدُكُمْ مِنْ مَنَامِهِ فَلْيَسْتَنْثِرْ ثَلاثًا،

فَإِنَّ اَلشَّيْطَانَ يَبِيتُ عَلَى خَيْشُومِهِ». مُتَّفَقٌ عَلَيْه.ِ

Aboe Hurayrah radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald dat de Boodschapper van Allaah salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd: “als iemand onder jullie uit zijn slaap ontwaakt, dan moet hij drie keer (het water uit zijn neus) verstrooien. Voorwaar, de shaytaan overnacht in de (binnenkant van) zijn neus.”[1]

Oordelen:

Deze hadieth bewijst dat wanneer men uit zijn slaap ontwaakt, hij verplicht is om drie keer zijn neus te snuiten. Er is namelijk geen bewijs dat de verplichting van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam tot een aanbevolen handeling maakt.

 

Hadieth 35

وَعَنْهُ: «إِذَا اِسْتَيْقَظَ أَحَدُكُمْ مِنْ نَوْمِهِ فَلا يَغْمِسُ يَدَهُ فِي اَلْإِنَاءِ حَتَّى يَغْسِلَهَا ثَلاثًا فَإِنَّهُ لا يَدْرِي أَيْنَ بَاتَتْ يَدَهُ». مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ، وَهَذَا لَفْظُ مُسْلِم.

 

Hij radiya-llaahu 3anhu heeft ook verhaald (dat de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam heeft gezegd): “Als iemand onder jullie uit zijn slaap ontwaakt, voorwaar, hij mag zijn handen niet in gerei (voor water) dompelen, totdat hij ze drie keer wast, voorwaar, hij weet namelijk niet waar ze overnacht hebben.”[2]

 

Uitleg:

“Hij weet niet”: dat is het motief waarmee het oordeel gemaakt is.

 

Oordelen:

Deze hadieth bewijst dat wanneer men uit een slaap ontwaakt, en daarna zijn handen in een gerei met water wil dompelen, hij eerst drie keer zijn handen moet wassen. De Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam maakt hierin wel onderscheid tussen de slaap van de nacht en de dag. Hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zegt namelijk: “hij weet namelijk niet waar ze overnacht hebben.” Hierin specificeert hij de soort slaap.

Het motief van de verplichting is dat men niet weet waar zijn handen gelegen hebben. Dat betekent dat wanneer men tijdens het slapen wel beseft wat om hem heen gebeurt, weet waar hij zijn handen heeft gelegd, en zijn handen niet onrein zijn geworden, hij niet verplicht is deze daad te verrichten.

 [1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim.