6.3. Al-madhiey (voorvocht)

Hadieth 63

وَعَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ رضي الله عنه قَالَ: «كُنْتُ رَجُلاً مَذَّاءً، فَأَمَرْتُ اَلْمِقْدَادَ بْنَ اَلْأَسْوَدِ أَنْ يَسْأَلَ اَلنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَسَأَلَهُ ؟ فَقَالَ: “فِيهِ اَلْوُضُوءُ». مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ، وَاللَّفْظُ لِلْبُخَارِيّ.

3alie ibn abie Taalib radiya-llaahu 3anhu heeft verhaald, hij zei: “Ik was een man die veel en vaak madhieyy (voorvocht) had. Ik beval al-Miqdaad de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam (daarover) te vragen. Hij vroeg hem (daarover) en hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam antwoordde: “Daarvoor is de wudoe’ (nodig).”[1]

De voltooiing van de hadieth:

En in een andere uitspraak bij imaam al-Bukhaarie: “Ik schaamde me om de Boodschapper van Allaah daarover te vragen.”

En in een andere uitspraak: “wegens de hoge waarde van zijn dochter bij mij.”

En in een andere uitspraak bij imaam Muslim: “Ik was een man die veel voorvocht (madhieyy) had, en verrichtte daardoor de grote wassing in de winter, totdat mijn rug daardoor verscheurde.”

En in een andere uitspraak bij imaam Muslim: “Verricht de wassing en was je geslachtsorgaan.”

En in een andere uitspraak bij imaam al-Bukhaarie: “Was je geslachtsorgaan en verricht de wassing.”

Bewijsstukken:

En in een uitspraak: “Voor voorvocht (moet men) de wudoe’ (verrichten), en voor sperma (moet men) de grote wassing (verrichten).[2]

Umm Saliem radiya-llaahu 3anhaa zei: “O Boodschapper van Allaah, voorzeker, Allaah schaamt zich niet voor de waarheid. Moet een vrouw de grote wassing verrichten als ze een natte droom krijgt?” Hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “Ja, als zij het vocht ziet.” Vervolgens zei umm Salamah: “Kan ook de vrouw een natte droom krijgen?” Hij salla-llaahu 3alayhi wa-sallam zei: “(Taribat yadaaki) hoe kan haar kind dan op haar lijken?”[3]

Uitleg:

Al-madhieyy (voorvocht): is een doorzichtig vocht dat vóór de zaadlozing uit het geslachtsorgaan van de man vrijkomt, wanneer hij aan geslachtsgemeenschap denkt of ernaar verlangt.

“Taribat yadaaki” betekent letterlijk: moge jouw hand zich met het zand vermengen, wat betekent; moge jij arm worden. Deze uitdrukking wordt gebruikt voor iemand die oprecht een overbodige vraag stelt.

Oordelen:

Deze hadieth bewijst dat voorvocht de wudoe’ bederft, wegens de uitspraak van de Profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam “Daarvoor is de wudoe’ (nodig).”

Deze hadieth bewijst ook dat wanneer de man voorvocht heeft, hij slechts de wudoe’ erdoor moet verrichten, wil hij de Salaah verrichten.

De hadieth van Umm Saliem bewijst dat de vrouw werkelijk een natte droom kan krijgen, en dat ze daardoor de grote wassing moet verrichten wanneer ze het vocht ervan ziet.

Deze hadieth bewijst dat al-madhieyy (voorvocht) niet onrein is omdat sperma ook niet onrein is, zoals reeds bij andere ahaadieth is vastgesteld.[4]

Het geslachtsorgaan moet gewassen worden om het gebed te mogen verrichten.


[1] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam al-Bukhaarie en imaam Muslim (deze uitspraak is van imaam al-Bukhaarie).

[2] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd door imaam a-Ttirmidhie en sahieh verklaard door imaam al-Albaanie.

[3] Sahieh, deze hadieth is overgeleverd en sahieh verklaard door imaam Muslim.

[4] Zie hadieth 25.